joi, 23 ianuarie 2014

Prezentarea localitatii

Suprafata: 5763,7 ha
Intravilan: 4737,7 ha
Extravilan: 1026 ha
Populatie: 14136
Nr. locuinte: 5700
Nr. gradinite: 5
Nr. scoli: 2
Nr. licee: 2
Asezarea geografica:
Situată la o răscruce "geografică" cum nu se poate mai bine, areal de interferenţă pregnantă a unei serii de elemente primordiale cu rol diriguitor pentru poziţia "strategică" pe care o ocupă în peisajul zonal, Orşova constituie avantpostul întâlnirii şi înfrăţirii eterne a Carpaţilor cu Balcanii, din Valea Timokului.
Ţinut de interferenţă economică, folclorică şi socială, arealul Orşovei se conturează de-a lungul unei artere de mare circulaţie fluvială - străvechiul Danubiu. Orşova (km 955) de azi a apărut ca urmare a strămutării vechiului oraş, precum şi a localităţilor Tufări, Juaplnic şi Coramnic, în urma construirii Sistemului hidroenergetic şi de navigaţie "Porţile de Fier".
Perimetrul milenarei Orşove, cât şi cea mai mare parte din aria pe care s-a dezvoltat până la strămutare, erau situate pe fâşia îngustă dintre Munţii Almăjului, Dunăre şi malul drept al Cernei.
Pentru noua urbe, valorile coordonatelor geografice (matematico-geodezice) sunt: 44° 41' 48" lat.N şi 22° 24' 46" long.E. Intervalul altitudinii absolute este de 75-150 m pentru perimetrul locuit permanent.
Noul amplasament al Orşovei, deplasat spre NE în raport cu vechea vatră, se desfăşoară pe malurile estic şi vestic ale "Golfului Cernei", la capătul sudic al Culoarului tectono-eroziv Timiş Cerna. Oraşul este aşezat pe două terase: prima cuprinsă între curbele de nivel de 69 şi 85 m, cu pante medii de 12-15° şi a doua terasă cuprinsă între curbele de nivel de 85-150 m cu pante medii între 18-20°.
Faţă (în raport) de reţeaua hidrografică reprezentată în principal prin fluviul Dunărea şi râul Cerna, Orşova are o poziţie extrem de avantajoasă mai ales în prezent, când prin construirea S.N.N Porţile de Fier I, a luat naştere marele lac de acumulare şi implicit "golful" Cerna. Prin inundarea luncii şi gurii de vărsare a Cernei a apărut acest inedit golf cu o lungime de 5 km, o lăţime de 2 km şi o adâncime de 22-23 m în dreptul vechii confluenţe a Cernei cu Dunărea. În acest context s-a produs trecerea de la un regim hidrologic fluvial la unul de tip lacustru, ce îşi modifică caracteristicile în raport (funcţie) de oscilaţiile nivelurilor cuprinse între cotele extreme de 63 şi 69,6 metri.
Urbea are o poziţie favorabilă şi faţă de arterele de circulaţie; este accesibil tuturor mijloacelor de transport (feroviar, rutier, naval). Aşezată relativ aproape de unele localităţi importante din sud şi SV ţării (Tr.Severin - 24 km, Craiova - 138 (146) km, Bucureşti - 347 km, Băile Herculane - 20 km, Caransebeş - 92 km, Reşiţa -120 km, Lugoj - 127 km, Timişoara - 186 km, Orşova se află într-un sector de intens tranzit pentru mărfuri şi călători. 
Activitati specifice zonei:
Dunărea favorizează plimbări cu ambarcaţiuni mici, mijlocii şi mari, totodată vizitând obiective turistice semnificative ale zonei: Cazanele Dunării, Tabula Traiana, Ciucaru Mic şi Ciucaru Mare, peştera Ponicova, Mănastirea Mraconiei, Bustul lui Decebal etc.
Practicarea de mai multă vreme a unor sporturi, de către tineret şi nu numai, ca: sporturi nautice (canotaj, caiac – canoe, schi nautic), arte marţiale (taekwondo) se finalizează cu organizarea de concursuri, la care au fost obţinute premii importante atât pe plan local, naţional, cât şi pe plan internaţional.
Tot ca urmare a prezentei fluviului Dunărea poate fi considerată desfăşurarea activităţilor legate de prinderea, prepararea şi comercializarea peştelui.

Ca specifice zonei pot fi amintite activităţile tradiţionale, ca producerea ţuicii şi a vinului, atât pentru consum propriu, cât şi pentru comercializare.
Activitati economice principale:
Pentru a particulariza implicaţiile economico-sociale ale aşezării nu putem omite poziţia Orşovei faţă de prezenţa unor resurse naturale atât de importante în contextul dezvoltării activităţilor antropice.
Principalele resurse ale zonei sunt:
- resurse naturale
- minerale nemetalifere: cuarţ la Ogradena şi Mraconia, Duba şi alte rezerve readuse; feldspat în zona Trei Cucuie (Bahna); azbest - Sînbotina, Dubova; serpentine magnerifice la Plavişeviţa şi Eibenthal; bentonită la Tufări; granit la Mala; calcar cristalin marmorean la Mraconia.
De asemenea există resurse limitate de cărbuni superiori (antracit) la Eibenthal, crom (Baia Nouă, Lomuri) şi s-au efectuat prospecţiuni pentru identificarea resurselor de metale rare.
O altă resursă a zonei o constituie fondul forestier localizat pe versanţii Munţilor Almăjului.
Resursele hidroenergetice ale zonei adiacente sunt în studiu privind folosirea lor, după anul 1986 (Râul Ieşelniţa, zona Cazanele) alături de posibilitatea creşterii resurselor piscicole prin culturi intensive de peşte în "golfurile" Dunării.
O sursă majoră de activitate economică o constituie potenţialul turistic - corelat cu cel de transport -pe măsura popularizării sale şi a creării infrastructurii specifice adecvate.
Fluviul Dunărea influenţează favorabil dezvoltarea economică actuală a oraşului, singura întreprindere mare din oraş fiind S.C. ŞANTIERUL NAVAL S.A., care are profit şi nu înregistrează datorii la bugetul de stat.
Funcţiunea de bază a municipiului este industria. Ramurile prezente sunt: construcţii navale, extracţia şi prelucrarea nemetaliferelor (serpentină, feldspat), construcţia de maşini şi prelucrarea metalelor.
Printre activitatile economice de bază din Orşova se numară şi comerţul, cât şi activităţi turistice legate de administrarea unor pensiuni, construite in ultimii ani,. Care pe perioada verii, mai ales, găzduiesc un număr mare de turişti.
Obiective turistice:
Oportunitati:
Cea mai importantă oportunitate se referă la potenţial turistic imens, incluzând turismul speologic şi pe cel religios. Fluviul Dunărea reprezintă un potenţial fantastic pentru dezvoltarea atât a industriei cât şi a turismului.
Zona Transfrontalieră – România – Serbia favorizează legăturile între populaţia Orşovei şi a Serbiei, fiind totodată şi un potenţial pentru atragerea de fonduri structurale, fonduri europene transfrontaliere, investiţii turistice.
Orşova face parte din Parcul Naţional Porţile de Fier- sit protejat Natura 2000, fiind al doilea oraş ca mărime al acestui Parc.
Obiective turistice:

Zona oferă resurse naturale de importanţă turistică, de o valoare deosebită şi legate, în special, de cursul Dunării şi anume: Cazanele Mici, Cazanele Mari - sectorul cel mai impunător şi mai interesant al defileului; Peştera Veterani, inundată, aflată la intrarea în Cazanele Mari, Peştera Ponicovei (sau Peştera Liliecilor), situată în valea cu acelaşi nume, cu intrare inundată; relieful carstic dezvoltat pe platourile şi versanţii munţilor Ciucaru Mic şi Mare; golfurile lacului Porţile de Fier I: Gura Văii, Bahna, Cerna, Mraconia, Dubova; peisajele pitoreşti dintre Sviniţa si Greben, date de abrupturile calcaroase viu colorate; traseul pitoresc, cu sectoare de chei ale Văii Mraconiei; aspectele peisagistice create de Dunare pe tot traseul său (DN57); aspectele peisagistice de pe cursul inferior al Văii Cerna (5 km de pe teritoriul judeţului – E70), fondul piscicol al lacului si afluenţilor săi; fondul cinegetic al munţilor din imprejurimi (urs, mistreţ căprior).
Se remarcă existenţa în zonă a resurselor turistice naturale care au ca element de bază prezenţa calcarelor, prin formele de relief carstic pe care le generează. Menţionăm ca obiective turistice importante: Peştera Topolniţa, a doua ca mărime din ţară, monument al naturii de importanţă naţională; Peştera Epuran, monument al naturii de importanţă naţională; Cheile Costeştilor ( afluent al Topolniţei), complexul carstic Ponoarele, rezervaţie naturală de importanţă naţională, care reuneşte spectaculoase fenomene carstice – unele unicate pe plan naţional – în care se disting: Peştera Ponoarele, Lacurile Zatonul Mare si Mic, Podul Natural, Peştera Bulba, Peştera Podului; formaţiunile carstice din imprejurimile comunei Balta (polii, sorburi carstice permanente – Lacul Balta, Cornetul Mare al Bălţii, grote – Peştera Balta); izvoarele si Cheile Cosuştei – zonă protejată, de interes naţional; Polia de la Nadanova, cea mai mare din Podişul Mehedinţi; cornetele calcaroase de la Obârşia Cloşani, zone protejate de interes naţional; Padurea de liliac de la Ponoare, rezervaţie naturală; relieful carstic de pe Valea Motrişorului; cursul mijlociu al Văii Cerna aferent judeţului, intre văile Craiova si Tasna; aspectele peisagistice ale traseului rutier DN 67 D (Baia de Arama – Valea Cernei).

În Orşova, pe lângă resursele naturale de importanţă turistică, mai pot fi vizitate Mânăstirea Sfânta Ana, al cărei ctitor a fost Pamfil Şeicaru şi Biserica Catolică – monument de arhitectură – situată în zona centrală a oraşului. 
Evenimente locale:
Se organizeaza in fiecare an: Festivalul Mihai Eminescu – 15 ianuarie; Zilele Orşovei – 14-15 august, Festivalul toamnei – octombrie, precum şi concursuri pentru tineri: Festivalul Perla Dunării, Trofeul Porţile de Fier, Robotor.

Facilitati oferite investitorilor:
Acces la utilităţi
Acces la calea ferată
Acces la drum naţional
Acces la diverse pensiuni agroturistice
Proiecte de investitii:
- lucrări de branşare a Sălii de Sport Sud la energie electrică şi racord apă şi canal, fiind efectuată recepţia la terminarea lucrărilor;
- lucrări de finalizare, recepţie la terminarea lucrărilor şi predarea definitivă a celor două case din str.Heculane (Coramnic) familiilor sinistrate;
- lucrări de reabilitare Spital Municipal Orşova – montare tâmplărie PVC cu geam termopan, lucrări terminate şi recepţionate;
- au fost executate cu utilajele din dotare lucrări de pregătire a terenului pentru realizarea staţiei de compost, situată în str.Slătinicului.
- reabilitarea iluminatului public în municipiul Orşova, prin extinderea reţelei de iluminat public stradal în str.Pamfil Seicaru ( pe tronsonul Stadion Municipal şi Mănăstirea Sf.Ana), extindere iluminat public Coramnic relaţia Mărăşesti şi Al.Vlahuţă –DN6, extindere reţea alimentare cu energie electrică Calea Moldovei, proiecte, SF , lucrări finalizate şi recepţionate.
- au fost achiziţionate echipamente de joacă pentru copii în Parcul Nord, str.Crizantemelor ( 2 locaţii), grădiniţe şi Bdul.1 Decembrie 1918 bl. 31-32;

- realizarea unui punct de distribuţie energie electrică pentru Parcul General Ion Drăgalina;
- amenajarea de spaţii de joacă pentru copii in Parcul I.C. Bratianu şi in 2 locaţii pe str. Crizantemelor;
- a fost achiziţionat terenul situat pe Valea Slătinicului Orşova în punctul "Fabrica de oxigen", în suprafaţă de 4132 mp în vederea construirii unei staţii de transfer deşeuri;
- pentru fluidizarea traficului din zona " Piaţa 1800", au fost executate lucrări de amenajare şi reorientare a circulaţiei rutiere prin montarea semnelor de circulaţie, a stâlpilor de delimitare a platoului pieţii, mărindu-se spaţiul de parcare şi a arterei de circulaţie.
- pentru asigurarea unui iluminat corespunzător în zona "Piaţa 1800", au fost remediate corpurile de iluminat public şi înlocuirea becurilor existente cu sodiu cu becuri cu LED economice.
- reţeaua interioară de canalizare a pieţii a necesitat o curăţire majoră, fiind executate lucrări de vidanjare, vomare şi spălare a acesteia, folosind autovidanja din dotare, costurile fiind infime;
- t
oaletarea arborilor si arbuştilor din majoritatea zonelor;
- lucrări de amenajare a terenului în vederea executării de reparaţii străzi, refacere îmbrăcăminte asfaltică în: str. Banatului, str.Graţca, str.Ghioceilor, str.Poiana Stelei.
- reparaţii Sală Consiliu Local şi birouri sediu Primărie ( parter şi etajul II) ;
- lucrări de reparaţii acoperiş centrală termică din str. Ştefan cel Mare, ca urmare a distrugerii hidroizolaţiei;
- pentru fluidizarea traficului pietonal şi a circulaţiei rutiere au fost achiziţionate indicatoare rutiere şi turistice care au fost montate;
- având în vedere reorganizarea şi modernizarea Bazarului din Piaţa 1800, a fost achiziţionat un tablou electric cu întrerupător automat care să deservească agenţii economici în condiţii optime;
pe domeniul public al municipiului Orşova au fost amplasate un număr de 70 buc. coşuri de gunoi şi 150 buc. Bănci;
- având în vedere punerea în aplicare a Legii 132/2010, privind colectarea selectivă a deşeurilor în instituţiile publice, au fost achiziţionate pubele şi coşuri de gunoi conform prevederilor legii, precum şi 3 buc cântare suspendate ;
- au fost achiziţionate şi amplasate în parcuri, Piaţa 1800 Agroalimentară, în apropierea instituţiilor de învăţământ, în apropierea locurilor de joacă pentru copii un număr de 10 eurocontainere din tablă zincată cu o capacitate de 1100 litri.
- având în vedere desfăşurarea de evenimente culturale, sportive şi a manifestărilor organizate de zilele municipiului, pentru asigurarea condiţiilor de igienă şi păstrarea curăţeniei în zonele unde se desfăşoară activităţi au fost achiziţionate 4 toalete ecologice cu sistem de racordare la reţeaua de canalizare, care urmează a fi montate.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu